Tandíjak / Költségek

Tandíjak és egyéb költségek:

Hollandia legtöbb felsőoktatási intézményében az EU-s állampolgároknak minimális tandíjat kell befizetniük az alapképzésért. A tandíj értékét a holland kormány által meghatározott jogszabály határozza meg. A mesterképzések ára intézményenként változik.

A HZ University of Applied Sciences intézményében 2006 €  a tandíj, az egyetemen csak alapképzésen tanulhatsz. Ezt az összeget bankkártyáról fizetheted be. Fizetés esetén két választási lehetőséged van: vagy egyszerre fizeted be a tandíjat vagy kifizetheted 10 részletben. A második esetben az első törlesztésnél 19,50€ kezelési költséget kell fizetned.

  

A tandíj magasnak tűnhet, és mindehhez hozzájárulnak egyéb költségek is, mint:

-          lakhatás: € 300-600/hó, bútorozva: € 465 - € 570

-          tankönyvek: 340 €/félév

-          ebéd egy étteremben: 10 € - 15 €

-          szórakozás:  5EUR – 12 EUR (pl. egy mozijegy)

-          élelmiszer 180 €/hó

 

Ehhez még hozzájárulhatnak az utazás költségei és más szükséges, személyes kiadások. A HZ egyik diákja, Filutás István beszámolója szerint, a költségek a következőképpen alakulnak:

 

Kiadások a Vlissingeni diákoknak, hónapra lebontva:

 

 

 

Bérleti díj

305€/hónap

​Megélhetés (Étel+Ital)

​320-350€/hónap

​Biztosítás

40€/hónap

​Diákmunka

350-400€​/hónap

Összesen

300​/hónap

 

 

 

A szórakozási költség természetesen egyénfüggő, úgyhogy a táblázat nem tartalmazza azt.

 

A sör és a kávé átlag ára a környező éttermekben és bárokban 2.20€ körül mozog​​, a szórakozóhelyekre a belépés általában ingyenes. Ha különleges eseményről van szó, olyankor a belépő ára 5-15€ . A helyi moziba egy jegy nagyjából 10€​but ha premier filmről van szó, akkor ez persze több is lehet, de mindössze csak 2-3€-val.Amennyiben kíváncsi vagy, hogy mi mennyibe kerül Hollandiában, a következő oldalon átlagos értékeket találhatsz az árakról:

LIVING COSTS IN HOLLAND

 

Ösztöndíjak:

Ösztöndíjakra kevés lehetőség van Hollandiában európai uniós állampolgárként, viszont bizonyos terveid, vágyaid megvalósítására találhatsz keretösszeget mégis. Nézd át az alábbi weboldalakat, amelyeken ösztöndíjak után keresgélhetsz a későbbiekben:

-          https://www.studyinholland.nl/scholarships/find-a-scholarship

-          http://www.iamexpat.nl/education/main/fees-funding

-          http://www.eurogates.nl/en_scholarships_grants_Holland/

-          http://www.scholarshipportal.com


Az egyetem által biztosított ösztöndíjról IDE kattintva olvashatsz.

 

 

 

Támogatás: 

Amennyiben tanulsz és mellette dolgozol is, a holland államtól megpályázhatsz egy támogatást, melynek keretösszege 370 EUR/hó, amennyiben teljesíted az előírt feltételeket.

A holland állam nem engedélyezi, hogy diákként hetente 10 óránál többet dolgozz. Ahhoz, hogy ezt a támogatást igényelhesd, igazolnod kell, hogy havonta 56 órát dolgozol. A pénzügyi támogatás mellett egy kártyát is kapsz, amellyel ingyen utazhatsz. A kritériumokról és arról, hogy a te esetedben mekkora támogatást pályázhatsz, meg ITT olvashatsz.

 

IDE kattintva bővebb információt és néhány hasznos linket találsz részmunkaidős állásokkal kapcsolatosan.

 

Mindezek ellenére azt javasoljuk, hogy legalább fél évre legyen anyagi fedezeted. Van, aki nagyon gyorsan talál munkát, másoknak lassabban jön össze. Sosem szabad feladni! :)