Oktatási rendszer

Hollandia

 

Hollandia nem csak a varázslatos tulipánjairól és a fapapucsról híres, hanem arról is, hogy Európában, a nem angol ajkú országok között, Hollandia kínálja a legtöbb angol nyelvű felsőfokú képzést.

Az országban háromféle felsőoktatási rendszerrel találkozhatunk:

  • Research University: az ilyen típusú intézmények elvontabb, elméleti képzéseket kínálnak. A képzés időtartama általában 3 évet ölel fel, viszont ez nem foglalja magába a szakmai gyakorlatot. A diákoknak ugyanakkor megadatik a lehetőségük arra, hogy külföldön, egy másik egyetemen is eltöltsenek egy félévet, interkulturális tapasztalatokat szerezzenek. A tanulmányok ideje alatt a diákok csoportban dolgozva oldanak meg valós szervezeti problémákat. Ezek az egyetemek a kutatás-orientált munka szabad gyakorlására készítik fel a tanulókat. Hollandiában 12 ilyen intézmény található, amelyik angol nyelvű képzéseket is kínál.

 

  • University of Applied Sciences: Hollandul „hogeschool”avagy főiskola a megnevézese. Ezek az intézmények praktikus, gyakorlatias képzéseket kínálnak, így nem szintben térnek el a kutatóegyetemektől, hanem a képzéskínálatukat tekintve. Az oktatás szerves részét képezi a szakmai gyakorlat, amely során a diákok kipróbálhatják, amit az intézményben elméletben elsajátítottak.  Ezen kívül lehetőségük van fél évet külföldön is eltölteniük. A gyakorlati tudományok egyeteme a gyakorlatias kutatásra alapoz az elméleti kutatás helyett, egy bizonyos szakma gyakorlására készíti fel a diákokat. Oktatási módszereik alapja a kis csoportokban zajló tevékenység, melyek során a résztvevők olyan készségeket sajátíthatnak el, amelyeket munkájuk során használniuk kell nap mint nap. Hollandiában 41 ilyen jellegű intézmény található, amely angol nyelvű képzéseket is kínál.

 

  • Mesterképzések: A harmadik típusba azok a nemzetközi intézmények tartoznak, amelyek főként mesterképzésekre szakosodnak.  A mesterprogramok 1 vagy 2 évet igényelnek. Hollandiában rengeteg mesterprogram indul angol nyelvű, mivel a gyors ütemben fejlődő gazdaság megköveteli az angol nyelv szakmai ismeretét is.

 

A fennebb említett két egyetemtípus legtöbb esetben 1 vagy 2 éves mesterképzéseket is kínál. Amennyiben hiányzik programkínálatukból a mesterképzés, a diákoknak lehetőségük van más intézményeknél elvégezni azt.

Az oktatási rendszerről ITT olvashatsz bővebben.

 

Tandíjak:

Hollandiában az Európai Unió állampolgárainak minimális tandíjat kell fizetniük, ez mindössze 1984 euro a 2016/2017-es tanévre. A diákok a legtöbb intézmény esetében részletekben is befizethetik ezt az összeget.

További praktikus információkért kattints IDE.