Oktatási rendszer

Egyesült Királyság

Az Egyesült Királyságban az oktatás a bölcsődei, illetve óvodai oktatással indul. A kisgyerekeket 3 éves korukig magánbölcsődékben nevelik, melyekért a szülőknek fizetniük kell. A 3-5 év közötti gyerekek államilag működtetett óvodákban is elhelyezhetőek. 

Iskolai oktatás:

Az Egyesült Királyságban az iskolai oktatás négy szakaszra bontható:

  • 5-7 éves kor (első szakasz)
  • 7-11 éves kor (második szakasz)
  • 11-14 éves kor (harmadik szakasz)
  • 14-16 éves kor (negyedik szakasz)

Az első két szakasz ideje alatt a diákok az általános, míg a következő két szakaszban a középiskolai tanulmányaikat végzik. Minden szakasz végén a tanulók vizsgáznak, ezek közül a legfontosabb az utolsó szakasz végén tett vizsga, azaz a GCSE (General Certificate of Secondary Education), melyet követően a diák eldöntheti, hogy tovább folytatja tanulmányait vagy munkát vállal.

A diákoknak további 2 évet kell tanulniuk abban az esetben, ha egyetemre vagy főiskolára szeretnének iratkozni, ehhez ugyanis szükséges az A-level (emeltszintű) érettségi.

Felsőoktatás:

Felsőoktatásban mindenki részt vehet, akik betöltötték a 18. életévüket és rendelkeznek érettségi bizonyítvánnyal. Az angol egyetemek viszonylag rugalmasak, ezért sok esetben elfogadják a munkatapasztalattal rendelkező jelentkezők kérelmét is, akik valamilyen oknál kifolyólag nem tudták megszerezni a jelentkezéshez szükséges bizonyítványt. 

Az alapképzések időtartama 3 vagy 4 év lehet, míg a mesterképzések 2 évet igényelnek. 

Az Egyesült Királyságban, Skócia kivételével, tandíjat kell fizetniük az Európai Unió állampolgárainak is.

Ide kattintva többet megtudhatsz az angol oktatási rendszerről.