Az Egyesült Királyságról

Egyesült Királyság

Fővárosa: London

Államforma: parlamentáris monarchia

Hivatalos nyelv: angol

Területe: 244 820 km²

 

Éghajlat:

Uralkodó a nedves óceáni éghajlat, jellemzőek a hűvös nyarak és az enyhe telek, a naponta változó időjárás, a magas páratartalom és a gyakori ködképződés. A januári átlaghőmérséklet +2 és −4 °C közötti, a júliusi 14-17 °C között ingadozik.

Népesség:

A legutóbbi adatok szerint az ország 87%-át fehérek, 3%-át feketék, 2.3%-át indiaiak, 0,7%-át bangladesi, 0,7%-át kínai, 1,4%-át más ázsiai, 2%-át kevert etnikumú, 1%-át egyéb nemzetiségűek alkotják. 

Közlekedés:

Az ország 22 fontosabb kikötővel és 470 repülőtérrel rendelkezik. A vasútvonalak hossza 16.878 km, míg a közlekedési utak hossza 371.603 km. Az országban bal oldali közlekedés és szabályok vannak életben.

Oktatás, kultúra:

Az oktatás fontos része a brit kultúrának. Több száz iskola, főiskola és egyetem található az országban, köztük számos világhírű intézmény. Az 5 és 16 év közöttieknek az oktatás ingyenes és kötelező. A gyermekek oktatása Angliában két szakaszra osztható. Alapfokú tanulmányaikat ötéves korukban kezdik, és 11 éves korukban fejezik be. Ezután középiskolába kerülnek, és itt tanulnak tovább 16, 17 vagy 18 éves korukig. Ezt követheti a felsőoktatás egyetemeken vagy főiskolákon.

Ide kattintva további hasznos információkat tudhattok meg az Egyesült Királyságról.