Helység / Szállás

Lakást találni nem egyszerű Dániában, ezért javasoljuk, hogy már hónapokkal a kiérkezés előtt keresgéljetek, érdeklődjetek, regisztráljatok a különböző lakásügynökségek, kollégiumok oldalain, mivel 1-2 héttel a kiutazás előtt a nagyobb városokban már majdnem lehetetlen lakást találni. Néhány iskolának van kollégiuma, de leginkább az a jellemző, hogy ügynökségekkel állnak kapcsolatban, akik 1-2 személyes diáklakásokat, szobákat adnak bérbe.

Az iskolák  nyújtanak útbaigazítást a lakáskeresésben, amit javasolt követni. Néhány intézmény ingyenesen, vagy bizonyos összeg fejében keres lakást a diákoknak.

A lakbérek havi 250-400 euró között mozognak. A foglaláskor minden esetben kérnek egy letéti összeget, ami általában a havi lakbér háromszorosának felel meg.

FONTOS! Dániában nagyrészt a lakások bútorozatlanok, ez néhány bentlakásra is érvényes, ezért még az ajánlat érkezésekor érdemes tisztázni a tulajjal/lakásszövetkezettel, hogy pontosan mit foglal magában az adott lakás. A konyhák általában bútorozottak és főzőlappal, hűtővel fel vannak szerelve.
Legegyszerűbben, és költséghatékonyan az IKEA, JYSK áruházakból lehet berendezni az üres szobákat. Ugyanakkor heti/havi lomtalanítások során számos jó állapotban lévő bútort, elektronikai cikket is kihelyeznek az utcára, amit ingyenesen el lehet hozni. Emellett ajánljuk mindenki figyelmébe a Den Bla Avis oldalt, ahol mindenféle használt dolgot, nagyon jó áron be lehet szerezni: http://www.dba.dk/

Íme, pár általános lakáskereső oldal, amelyek angol nyelven is elérhetőek:

 

Aarhus

www.studenthousingaarhus.com

http://studenterhusaarhus.dk/Startup-Housing-Aarhus.aspx

 

Herning

http://www.lejehuset.dk/ 

http://www.viauc.com/programmes/campuses/campus-herning/accomodation/Pages/accommodation.aspx

 

Horsens

 http://www.drosselbo.com

http://studyhorsens.com/accomodation/