Diákok mesélik

Tar Zsuzsi

Tar Zsuzsi (Civil Engineering, VIA UC)

Sokat gondolkoztam azon, hogy hogyan kombinálhatnám az idegen nyelv gyakorlásának lehetőségét a mérnöki pálya egyidejű elsajátításával. Arra gondoltam, hogy választanom kell melyik a fontosabb számomra, és emiatt problémáim akadtak a hogyan tovább kérdésében. Ezért örültem meg nagyon, mikor először olvastam egy dániai továbbtanulásról szóló hirdetést az egyik újságban és a felsorolt kurzusok közt találtam az építőmérnöki szakot is. Nem kellett sokat gondolkoznom rajta, rögtön tudtam, hogy én ide akarok jönni.

Palágyi Dániel

Palágyi Dániel (Bachelor of Global Business Engineering, VIA UC - Aarhus)

"Javában dolgozunk a semester projecten, közben megy a munka suli mellett, néha eljárok edzeni, stb. Egészen bejött ez a dán work & life balance. :)
Kezdem ott ahol legutóbb abbahagytam, azt hiszem még a koronavírus előtt írtam egy kisebb helyzetjelentést.

Szóval a tavaszi félév, február vége március eleje. Ekkor ütött be a koronavírus, mondhatni a szemeszter elején. A dán kormány viszonylag gyorsan reagált, persze fokozatosan... Ami személyesen nagyon tetszett, az az hogy a tanáraink egyik hétről a másikra átálltak az online oktatásra...

Székely Roland

Székely Roland (Bachelor in Mechanical Engineering, VIA UC – Horsens)

Miért választottam Dániát? Ennek az egyik indítéka elég messzire nyúlik vissza. Körülbelül 7 évvel ezelőtt láttam egy dokumentumfilmet Dániáról, ami annyira impresszív volt, hogy már akkor elgondolkodtam rajta, hogy milyen is lenne, ha ott élnék kint a jövőben. 1,5-2 évvel a kiutazásom előtt pedig, amikor a külföldi továbbtanulási lehetőségek után keresgéltem, egyből felmerült Dánia is, aminek rengeteg pozitívuma mellett az is kiderült, hogy ingyenes az oktatás. Ezután, ahogy az idő telt, kezdtem egyre jobban érdeklődni az ország felől. Kikerestem, mely iskolák foglalkoznak azokkal a szakokkal, amelyek után érdeklődöm (gépészmérnöki, mechatronika), és ekkor bukkantam rá a Dániai továbbtanulás csapatára, akiknek nagyon sok mindent köszönhetek. Elláttak minden információval, elküldték a jelentkezésemet, megszervezték a VIA egyetem nyelvvizsgáját és interview-ját számomra, és a többi oda induló diák számára. Szerencsére minden rendben ment, és március 8-án már meg is kaptam a levelet, hogy felvételit nyertem a VIA University Collage Mechanical Engineering szakára, Horsens-be.

Radányi Lili

Radányi Lili (Marketing Management - VIA - Horsens)

Két éve döntöttem el, hogy biztosan külföldön szeretnék tovább tanulni, miután elmentem az Educatio kiállítàsra. Mindegyik külföldi standhoz odamentem, de a végén mérlegelnem kellett, hogy melyik tetszik a legjobban,  és mi milyen előnyökkel jár. Mindeféleképpen angolul szerettem volna tanulni, de akkor még nem tudtam pontosan,hogy milyen szakot válasszak.

Lócki Szabina

Lócki Szabina (Retail Design & Management, TEKO – Herning)

 

Vietnam? Fogd a hátizsákod és vágj bele! Vagy inkább ne…

Visszanézve a fél éve Vietnamban készült képeket az élményeimet nehéz pár szóval leírni. Kalandos, izgalmas, meglepetésekkel és kihívásokkal teli időszak volt egy olyan lánynak, aki készen állt arra, hogy a legtöbbet kihozza magából, a helyzet adta lehetőségekből és a kulturális különbség előnyeikből.