Diákok mesélik

Kazó Balázs

 

Alapvetően mindig is szerettem volna külföldön élni, kipróbálni magam egy idegen környezetben, formálni és tágítani a világról alkotott képemet, és aktívan megélni a nagybetűs életet.

Tizenegyedikes koromban kezdtem el aktívan foglalkozni a külföldi továbbtanulással, és a blogok, élménybeszámolók olvasgatása után az elhatározást tett követte, jelentkeztem Dániába. A sikeres felvételt követően 2014 nyarának utolsó hónapjában tehát kiköltöztem Dániába, Koldingba, hogy az International Business Academy diákjaként Financial Management szakon tanuljak.

A kezdetektől fogva a csapat részének érezhettem magam, mindenki kedves és segítőkész volt, egyből bulikba, összetartásokra hívták a már itt tanulók az új diákokat, hogy senki se érezze magát egyedül. Szépen lassan belelendültünk az oktatásba is.

Baliga Máté

Nagyjából 15-16 éves koromban döntöttem el, hogy külföldön szeretném majd elvégezni az egyetemi tanulmányaimat. Kezdetben bizonytalan voltam, hogy melyik országot is válasszam pontosan. 18 évesen végül Dániát választottam, hiszem itt az oktatás teljesen ingyenes EU-s állampolgárok számára, valamint a dán felsőoktatási rendszer világszinten az egyik legelismertebb.

Az IBA-n tanulok Marketing and Management szakot Koldingban. Kifejezetten ajánlom ezt az egyetemet azok számára, akik érdeklődést mutatnak a business világa iránt, hiszen Business Academy-ként nagyon sok jelentős dán és nemzetközi céggel is kapcsolatot tart az egyetem.

 

Péter Dóra

 

Már gimnazista tanulmányaim megkezdésekor nyilvánvalóvá vált számomra, hogy egyetemi éveimet külföldön szeretném eltölteni. Különböző országok egyetemeit összevetve, ’véletlen’ módon találkoztam a dániai továbbtanulás lehetőségével. Így a döntés, hogy Dániában fogok továbbtanulni, egyetlen délután alatt körvonalazódott. A legfontosabb szerepet nálam a tandíjmentes és az angol nyelvű oktatás játszotta, illetve az IBA kínálta lehetőségek. Azok a diákok, akik már az IBA-n tanultak, olyan életet éltek, amilyenre én is vágytam: külfödi tanulmányok, utazgatás, önálló élet, bulizós diák évek, nyelvtanulás... Feltettem magamnak a kérdést: Nekem miért ne lehetne ilyen életem, hasonló lehetőségekkel?

18 évesen, négy bőrönddel és tucatnyi dobozba csomagolt holmival nekivágtam tehát, hogy megkezdjem önálló, egyetemi éveimet Koldingban Marketing Management szakon. Ekkor persze még teljesen elvarázsolt a tudat, hogy egy másik országban fogok élni, és nem is mertem volna belegondolni, hogy mi vár rám...

Sherilyn Tran

 

2010-ben, egy évvel érettségi előtt, az Educatio Kiállítás során hallottam először a dániai International Business Academy (IBA) továbbtanulási lehetőségeiről.

2011-ben amikor a továbbtanulásomról kellett döntenem, a külföldi lehetőségek közül a Business Management across Europe szak nyerte el legjobban a tetszésemet. Azért választottam a BME szakot, mert egyedülálló oktatást kínált: 3 évet 3 országban és egy szakmai gyakorlatot.

 

Első évemet Dániaban, Koldingban az IBA-n töltöttem, ahol tanulmányaim során a Marketing Management tantárgyon volt a hangsúly.

Decsei Kinga

Decsei Kinga (Marketing & Economics, IBA)

2012. November

3 év, 3 hónapja indult a nagy kaland, és ha akkor valaki elmondta volna, hogy mi vár rám, nem hittem volna és szembenevetem. Azóta 4 különböző országban éltem, más-és más kultúrákat tapasztaltam és rengeteg sok élménnyel gazdagodtam.

 

Az útvonal:

 

Az alapképzést Koldingban kezdtem (IBA, AP program), aztán 2010 őszén Rotterdamba folytattam az Erasmus csereprogram által (Rotterdam University of Applied Science), 2011 februárjától a Dow Jones sales osztályán voltam gyakornok Londonban.

Tánczos Tekla

Tánczos Tekla (Marketing & Economics, IBA)

Mikor legelőször hallottam erről a lehetőségről, hogy Dániába lehet jönni továbbtanulni, eléggé távolinak tűnt számomra, mégis megtetszett a gondolat. Már eleve az, hogy egy idegen országban, idegen nyelven tanulni, eléggé ijesztő volt. De az, hogy megismerhetek más nemzetiségű embereket és más kultúrákat, nagyon tetszett nekem

Amikor ideérkeztem, semmi sem tűnt idegennek számomra. Az emberek nagyon kedvesek. Azt tapasztaltam, hogy amikor az utcán sétálni megyek, az emberek mindig mosolyognak, és ez nagyon jó érzés.

Antal Emese

Antal Emese (AP+Top-up BA in International Sales and Marketing Management – IBA, Kolding)

Meg szeretném veletek osztani az én kis kalandomat, vagyis a  székely kislány történetét Koldingba. Biza..hosszú és eseménydús volt az út ami Csikszeredából ide vezetett 2010 augusztusában. Akkor még szinte hihetetlennek tűnt számomra hogy felvételt nyerhetek a Koldingi International Business Academy Marketing and Sales két éves Academic Professional szakára.

 

Hogy az álom valósággá vált azt talán a személyes találkozásnak köszönhetem Antal Ildikóval, akivel a Temesvári Edukációs kiállításon találkoztam 2010 februárjában.
Ő mesélt a dániai különleges életről és bíztatott hogy adjam be a papírjaimat közvetlen a Temesvári egyetem befejezése után. Az ottani Nyugati Egyetemen, fordító-tolmács szakot végeztem, de nem kecsegtetett fényes jövő még 10-es államvizsga jeggyel sem. Ildikóval való beszélgetést követően felcsillant a szemem egy külföldi  továbbtanulás reményében. Hm..Dánia..a jólét országa, de igazából többet nem sokat tudtam róla. A humán fordítói szakkal eltérően profilt váltottam és üzleti tanulmányokba kezdtem.