Dániáról

 

Fővárosa:  Koppenhága

Államforma:  Alkotmányos monarchia

Hivatoalos nyelv:  Dán

Területe:  43.094 km2

Éghajlat:

Mérsékelt éghajlati övbe tartozik. A telek enyhék, a nyarak hűvösek. Erős széljárás jellemzi, különösen a téli időszakban. Az  esős napok száma évi átlagban 170, az őszi hónapok a legerősebbek. Az északi fekvés miatt a nappalok hossza az év folyamán jeletősen változik.

Általános adatok:

Dánia népességének túlnyomó többsége skandináv származású. A benvándorlók és leszármazottaik aránya a népesség 8.5 %.

Etnikum:

   Népcsoportok :

  • dán 97%
  • német 2%
  • egyéb skandináv népek, török 1%

 

Közlekedés:

Koppenhága egy kisebb metróhálózattal és egy kiterjedt S-tog (elővárosi vasút ) hálózattal rendelkezik. Dánia nemzeti légitársaságaa Scandinavian Airlines System (SAS). Az ország legnagyobb repülőtere a Koppenhága-i  repülőtér. Az országban összesen 92 repülőtér található. Rendelkeznek kompjárattal, a kikötők száma 12. Az adózás nagyon magas, ezért az új autók nagyon drágák. Az adó célja az autók számának a korlátozása.

Kultúra:

Dánia fejlett oktatási rendszerrel rendelkezik. A dán irodalom világszerte ismert, képviselője Hans Christian Andersen, aki meséiről  ismert. A dán zenére nagy hatassal votl a német zene. Dánia a némafilm korszakban a világ negyedik film nagyhatalma volt az USA, Németország és Franciaország után.

Gasztronómia:  

Dánia nemzeti étele a smorrebord (gazdagon megrakott rozskenyér-szendvics), a dán húsgombóc, a dán sertéssült és a dán hurka. Hagyományos desszertjeik a gyümölcsszószok. Hires a dán sör, különösen a Calsberg, a Tuborg és a Faxe.

Sport:

A legnépszerűbb sportok Dániaában a labdarúgás és a kézilabda.

 

Ide kattintva további hasznos információkat találhattok Dániáról.